Dintre de totes les tècniques conegudes per poder aprendre d’una manera dinàmica i quasi sempre divertida, en trobem una que fa molts anys que existeix però que per desgràcia els docents no posen en pràctica tant com fóra possible. Aquesta tècnica és la del mural.
Prenent com a referència l’article El mural como estrategia metodológica activa para el aprendizaje significativo, veiem que la tècnica del mural és un mètode que aporta molts avantatges a l’estudi de diverses matèries, sobretot en aquelles que considerem de “lletres” com les llengües.
Però la finalitat d’aquest article no és recollir les bondats d’aquesta metodologia que ja ha estat molt estudiada, sinó implementar un canvi cap a la seua digitalització. Si ben bé no hi ha cap inconvenient en què els nostres alumnes seguisquen fent ús de la cartolina i el paper per poder fer murals, hem de pensar que el seu traspàs a l’ordinador ens du tot un seguit d’avantatges que ara detallarem.
L’ús de l’app adequada
Una vegada més, Google “ens salva la papereta” perquè des de fa poc, inclou l’app anomenada dibuixos, que, lluny de fer-li honors al seu nom, serveix per a molt més que per a fer un dibuix.
Molts pensareu que ens estem complicant la vida per no fer una presentació interactiva (un Power Point com solem dir), però hem de desfer-nos d’aquesta idea on la informació està fragmentada al llarg de diverses diapositives i estructurada de manera que qui explica el seu contingut va passant de diapositiva en diapositiva. Un mural canvia aquesta manera de pautar la informació perquè el repte és aglutinar tota la informació que s’està demanant en una sola diapositiva o pantalla per poder crear un mindmap o mapa mental, de manera que, la persona que reba la informació de la presentació, amb un sol cop d’ull tinga tota la informació al seu abast.
Tornem a l’app. Aquesta eina no està entre les més usades del botó “crea” al Drive, però la podem trobar un poc més avall:

Una vegada hem accedit, tindrem un full en blanc molt semblant a un slide però que amaga moltes peculiaritats. Anem amb elles:

En primer lloc, com en tots els documents de Google, tenim l’opció de posar-li un títol i un poc més avall, les típiques opcions de fitxer, edita, mostra, etc. el vertader ús i canvi que té aquesta app són les que tenim a continuació. El símbol del punter ens permetrà canviar tots els elements que hi disposem al full, que són els objectes que vénen a continuació: línies, formes preconfigurades, quadres de text i imatges.
I el fons?
Com hem dit abans, el fons per defecte és transparent, però el podem canviar fàcilment així, fent clic dret en qualsevol lloc del document i accedint a aquest menú:

La grandària sí que importa…
Si bé molts seguireu pensant que aquesta funcionalitat de Google no es diferencia gaire de les presentacions, tenim una opció que a les altres no apareix: podem fer el document més ample i a la mesura desitjada clicant i arrossegant sobre les tres ratlletes que apareixen en el costat dret inferior del nostre document:
Les línies imaginàries per posar ordre
Dibuixos de Google inclou una eina molt útil. Una vegada hem introduït qualsevol element dins del nostre document, el podem arrossegar per tot arreu i aniran apareixent unes línies de diversos colors per poder centrar l’element que estem movent, bé amb el document o amb altres elements que puguen existir.
Propostes curioses
Una vegada hem treballat amb el contingut que volem exposar i amb Dibuixos de Google, sorgeixen diverses propostes que podem implementar per fer una cosa diferent de les presentacions de sempre:
Format gran mural. Segur que al centre teniu una paret amb un color clar on es poden projectar imatges amb un canó de llum. Com més lúmens (intensitat de llum) millor i com més enrere posem el projector, també. Podem situar el projector ben lluny perquè quede un “mural virtual”. Si aquesta opció no és possible, sempre podem recórrer a la pissarra digital o el sistema que ens permeta projectar el mural realitzat en qualsevol canó.
Un QR o bitly: Sempre que fem una presentació d’aquestes podem incloure en un dels quatre marges una referència externa que ens dirigisca a internet o bé penjar el mateix mural que estem exposant. Per fer açò podem o bé crear un codi QR amb un dels milers de webs que ofereixen aquest servei gratuïtament o també podem fer un URL curt i personalitzat amb el servei bitly que també és gratuït.
I vosaltres què penseu?
Amb tot, utilitzant aquesta eina contribuïm a moltes coses: en primer lloc l’estalvi de paper i material escolar per part dels alumnes, la digitalització dels continguts i el treball col·laboratiu des de qualsevol lloc del món perquè no oblidem que aquesta aplicació gaudeix de les opcions de compartició com qualsevol altre tipus de documents de Google. I a tu? T’ha semblat bé la idea? Proposes alguna cosa diferent? Deixa-ho en comentaris!
Us anime a usar-lo el curs que vinent!
Pingback: Del paper i les mans a la pantalla; dels murals amb cartolina al canó — llengulit | Mon site officiel / My official website